Esence Dağı-Erzincan, Ağrı Dağı-Doğubayazıt Etkinliği:

İDADİK Yıllık Ana Çalışma Planı içinde yer alan etkinlik Adnan Öztaş rehberliğinde,

37 katılımcı ile 20-29 Haziran 2014 tarihlerinde gerçekleşti.

 

Katılımcılar: Yönetim Kurulu Başkanı Lale Aldemir, Yönetim Kurulu üyeleri Bülent Serter, Tufan Yüksel, rehber yardımcısı  Dürdane Seringeç , İDADİK üyeleri  Ahmet Kırcalı, Ayşegül Akıncı Yüksel , Ayten Demirtaş, Belgin Albayram, Cemal Ergun Eruç, Cemal Yaman, Çakıl Aygen, Didem Serter, Elgin Kılıç ,  Gülende Öztaş,  Gülhanım Pasin, Gülseren Baran,  Halil Demir,  Hülya Şenoğlu, İsmail Büyükkal,  Levent Beyoğlu, Mehmet Almaç , M. Engin Türemen, Mustafa Akçalı, Mustafa Alptekin, Mustafa Oral, Mustafa Tüylek, Neriman Tınlayan,  Reçhan Semercioğlu, Ruhi Uyar, Osman Demir, Öztan Küçük Kaçar , Salih Arslan, Sevcan Kanat, Şerafettin Korkmaz, Uğur Demirtaş  ve Manisa Tenis Dağcılık Spor Kulübü üyeleri  Levent Altuntaş, Şeref Arıca.

20 Haziran 2014 Cuma: Alsancak Stadyumu önünden eşler, kızlar, oğullar, kardeşler, arkadaşlar eşliğinde,  saat 20:20 de hareket eden ekibe Turgutlu’da Levent Altuntaş, Şeref Arıca, Uşak’tan İsmail Büyükkal, sabaha karşı Ankara’dan Cemal Ergun Eruç katıldı. Uşak-Afyon – Ankara – Kırıkkale – Yozgat – Sivas – Erzurum – Ağrı  güzergahı izlenerek  21 Haziran cumartesi saat 16:30 da Erzincan’a ulaşıldı. Erzincan’da ekibi dağcı Yusuf Canbaba  karşıladı, Ekşi Su mesire yeri  ve Altın Tepe ören yeri gezildikten sonra, Üzümlü İlçesi’nde , Erzincan Doğa Sporları Derneği Başkanı Hamidullah Bey ve Üzümlü Spor Kulübü Başkanı Hasan Bey’le buluşuldu, keyifle yenen akşam yemeği sonrası ekip, Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü misafirhanesinde konakladı.

22 Haziran Pazar : Sabah misafirhaneden 09 :10 da ayrılarak, Yukarı Fırat Havzası’nın önemli kollarından San Su Çayı üzerinde yaklaşık 10 km lik rafting yapıldı. Mercan İlçesi’ndeki yemek molası sonrası, ekip Çayırlı ilçesi’ne geçti. Bir başka araçla 1,5 saatlik bir yolculuktan sonra saat 18:00 de  Esence Dağı eteklerinde 2900 metre Yedigöller kamp yerine ulaşıldı .

23 Haziran Pazartesi: 02:00 de uyanan ekip, hazırlanarak, 03:15 de Esence Dağı tırmanışına başladı. R.Semercioğlu 3000 metre, C.Yaman ve C.E.Eruç 3300 metreden döndüler. 35 kişi saat 06:30 da 3549 metre zirveye ulaştı. Saat 08:15 de iniş başladı. 10:15 te ekip kampa dönerek, kampı topladı ve saat 11:00 de yola çıkıldı. Çayırlı’da tekrar otobüse tranfer olan ekip 13:38 de Doğu Bayazıt’a doğru yola çıktı. Saat 19:44 de Doğubayazıt’ta Ertur Otel’e ulaşıldı.

24 Haziran Salı: Kahvaltı ve alış-veriş sonrası saat 09:15 de gelen minibüslerle Çevirme Köyü’nün üst kodlarına ( 2250 metre) gidildi. Burada bekleyen 14 ata 50 kamp çantası yüklendi ve ekip saat 11:15 de Ağrı Dağı etkinliğine başladı.   Yavaş bir tempo ile yükselerek, 16:30 da 1.kamp yeri ola 3200 metre kampına ulaşılarak, 20 çadırla kamp atıldı.

25 Haziran Çarşamba:   Saat 05:30 da uyanan ekip, 7 kişiyi 1.kampta bırakarak,  31 kişi olarak 3750 metre 2.Kampa hareket edildi. Çeşitli uluslardan çok sayıda dağcının buluştuğu Ağrı Dağı’nda kamp yeri bulmak kalabalık olan ekip için biraz sıkıntılı oldu. Zeminin taş ve kayalardan oluştuğu bu seviyede sporcular çadır yerlerini açmak için uzun süre uğraştılar. Gecenin başlangıcında başlayan gökgürültülü sağanak yağış, dolu ve kar olarak kampı sardı.

26 Haziran Perşembe: Zamanla hızını azaltan kötü hava koşulu eşliğinde 22 kişi saat 00:30 da kamp alanından Ağrı Dağı Zirve Tırmanışı’na başladı. 3 saatlik bir tırmanış sonrası 4200 metre civarında sertleşen karda krampon takıldı. Bulutların tamamen dağıldığı koşullarda, sırtta ilerleyen ekip, gündoğumu ile dağın doğusunun ısınmaya başlaması nedeniyle, batı tarafından akan soğuk havanın oluşturduğu şiddetli yan rüzgar ve kar sürülmesine maruz kaldı. Levent Beyoğlu, 4800 metreden döndü. 09:00 da yağan karın tutulabilir bir zemin oluşturması nedeniyle sistem kurulmadan 5000 metre platoya varıldı.  09:45 de 21 kişi Adnan Öztaş , Lale Aldemir, Tufan Yüksel,   Dürdane Seringeç , Ayşegül Akıncı Yüksel , Ayten Demirtaş, Belgin Albayram, Gülende Öztaş,  Gülhanım Pasin, Halil Demir,  Hülya Şenoğlu, Mehmet Almaç , Mustafa Oral, Mustafa Tüylek, Ruhi Uyar, Osman Demir, Öztan Küçük Kaçar , Sevcan Kanat, Uğur Demirtaş , Levent Altuntaş, Şeref Arıca , Ağrı Dağı Zirvesi ( 5137 metre ) ‘nde oldu.

Kutlamalar ve fotoğraf çekimleri sonrası ekip inişe geçti. Saat 13:45 ‘ten itibaren kampta olmaya başlayan ekip istirahata çekildi.

1.kampta kalan sporcular  , 2.kampta kalanlarla birlikte aynı gün  4350 metrelere kadar çıkarak, Ağrı Dağı'nda güzel bir gün geçirdiler.

27 Haziran Cuma: Dinlenmiş olarak erken uyanan ekip, çadırları toplayıp, çevre temizliğini yaparak, kamp çantalarını atlara yükleyerek,  saat 09:00 da 1.kampa doğru inişe başladı. Saat 10:20 de 1.kampa varılarak, buradaki katılımcılarla buluşuldu. 10:50 de tekrar inişe devam edildi.  2250 metrede bekleyen minibüslere yaklaşılırken, son düzlükte, İDADİK’e emek ve gönül vermiş olan , değerli büyüklerimiz ; Cemal Ergun Eruç, Cemal Yaman, Çakıl Aygen, Reçhan Semercioğlu’na etkinlik rehberi Adnan Öztaş’ın açıklamaları ve anlatımları sonrası teşekkür edildi. Bu etkinliğin anısına küçük hediyeleri verildi. Duygu ve vefa dolu bu anlar tüm katılımcılar için bu etkinliğin “Kuşaklar Buluşması” nın taşınacak emanetin sorumluluğunu hissetmelerini sağladı.

Minibüslerle Doğubayazıt’a saat 15:00 de hareket edildi. 15:45 te Ertur Otel’e varan ekip, temizlenip, tazelenerek 19:30 da otelin lezzetli akşam menüsüyle buluştu. Bülent Serter’in doğumgünü pastası ile tatlı yiyip, tatlı - tatlı  konuşan ekip, gecenin ilerliyen saatlerinde odalarına çekildi.   

28 Haziran Cumartesi: Saat 07:30 da kahvaltı sonrası, otobüse yerleşen katılımcılar, önce İshak Paşa Sarayı’nı ardından Ehmedi Hani Türbesi’ni ziyaret ederek, öğle yemeği sonrası Adnan Öztaş’ın etkinlik programına uyumlu olarak 14:00 de Doğubayazıt’tan İzmir’e doğru hareket etti. Ağrı-Erzurum-Erzincan geçildi.

29 Haziran Pazar: Sivas-Yozgat- Kırıkkale. Ankara’da Mehmet Almaç ve Cemal Ergun Eruç, Uşak’ta İsmail Büyükkal, Turgutlu’da Levent Altuntaş, Şeref Arıca indiler.

Saat 18:10 da ekip, karşılamaya gelen eşler, çocuklar, kardeşler, dostlar ile Alsancak Stadyumu önünde buluştu.

Yazı: Ayşegül Akıncı Yüksel

Fotoğraflar: Osman Demir-Hülya Şenoğlu- Tufan Yüksel- Ayşegül Akıncı Yüksel