Adnan Kayatepe
İzmir’de 1970 li yıllarda Sümer Spor ve Demir Spor gibi kulüplerin bünyesinde kapalı bir yapıya sahip doğa severlerden ve yürüyüşçülerden oluşan küçük gruplar tarafından hafta sonu yürüyüş etkinlikleri düzenlenmekteydi. Sonraları İzmir İl Temsilcisi olan ve 2009 yılında kaybettiğimiz Koray BÜYÜKBURÇ’ ta İzmir çevresinde değişik parkurlarda hafta sonu yürüyüşlerine rehberlik yapıyordu. 1970 li yıllarda İzmir’de gerçek anlamda bir Alpinizmden söz etmek mümkün değildi.
Bu yürüyüşlerin, keşif ve macera ruhu gelişmiş olanlara yetmeyeceği ve alternatif sporlar arayışına gireceği şüphesizdi. Nitekim, gençler, gerçek anlamda tırmanma tekniklerini kullanarak Dağcılık yapma arayışı içine girdiler. Bu arayış sonucu İzmir Dağcılık tarihinin dönüm noktasını oluşturan kişilere ulaşıldı.
Ege Üniversitesi öğrencisi ve TDF eğitmeni olan Rıdvan Karpuz,İhsan Uğur ve Mürşit Yeşil’ in gönüllü olarak hafta sonu verdiği eğitimlere yaklaşık 20 kişi katıldı. Bu grup İDADİK’in ilk çekirdeğini oluşturdu.
1980’li yılların başında, dağcılık sevdalısı gençler, her hafta sonu, edindikleri ilkel malzemelerle düğümleri, emniyete almayı, tırmanma tekniklerini öğrenmeye başladılar. Malzeme hem pahalı hem de temini çok zordu.
Eğitim faaliyetleri doğa severler arasında rağbet görünce küçük grup büyüdü. Bu dönemde, Karşıyaka’ dan izci kökenli bir grup da eğitimlere katıldı. Ancak eğitim gruplarının büyümesi malzeme sorununu da beraberinde getirdi.
Bu eğitimler sonucunda, artık yüksek dağa gitme, öğrendiklerini uygulama aşamasına geçildi. 19 Mayıs 1981 tarihinde İzmir’den Erciyes’e kendi olanaklarıyla tırmanmak üzere ilk grup yola çıktı. Aynı tarihlerde TDF nin Erciyes’te tırmanış kampı vardı. Bu tesadüf, İzmir Dağcılığı için çok önemli sonuçlar doğurdu. TDF ile ilk temas, o zaman TDF başkanı olan efsane isim Dr. Bozkurt Ergör’le tanışma ve İzmir’deki faaliyetlerin, başkana birinci ağızdan aktarılması, İzmir’den giden tırmanış grubunun tamamının başarıyla zirve yapması Bozkurt Beyi çok memnun etti ve İzmir’e özel bir ilgi göstermesine neden oldu..
19 Mayıs 1981 tarihi İzmir için gerçek bir milattır. Bu tarihten sonra Eğitmen İsmet ÖZTÜRK, masrafları TDF tarafından karşılanarak İzmirli dağ sevdalılarına eğitim vermek üzere 15 günlüğüne İzmir’e konuk oldu. İzmir de her şey hızla ve başarılı bir şekilde gelişecek, gerçek dağcılıkla daha çok kişi tanışacaktı. Yine aynı yılın Haziran ayında TDF tarafından Erciyes Dağında Düzenlenen Dağcılık Temel Eğitim Kursuna İzmir den Tam 22 kişi katıldı. Bu TDF tarihinde bir bölgeden aynı kampa katılan sporcu sayısı olarak ilkti. Bu olanak dönemin TDF başkanı Rahmetli Dr Bozkurt Ergör tarafından tanınmıştı.
İzmir, bir anda TDF eğitimi almış onlarca dağcıya sahip olmuştu. Bu arada, İzmir’deki potansiyelin resmi bir statüye kavuşturulması gerektiğini her fırsatta dile getiren Bozkurt bey İzmir’de Kulüp kurulması için baskı yapmaya başladı. Öncelikle o dönemdeki Dağcılık İl Temsilciliği görevini bizlerden birine verdi: Adnan Kayatepe TDF nin İzmir Dağcılık Ajanı oldu. Bir süre o zamanki adıyla İzmir Dağcılık Ajanlığı olarak faaliyetler sürdü. İDA o zamanlarda kuruldu. Bu dönemde Adnan Kayatepe efsanesi İzmirli dağcıları bir araya getirdi. Artık sadece dağa çıkmakla kalınmıyor aylık bülten yayınlayıp Türkiye’nin her yerine gönderiliyordu. Bu hızlı gelişme TDF nın de dikkatini çekmiş olacak ki İzmir’e her kampta olması gerekenden çok daha fazla kontenjan ayrılıyordu. TDF den eğitim alan kişi sayısı oldukça artmıştı.
İzmir Ege Üniversitesinden değişik disiplinlerden akademisyenlerin yaz aylarında bir rehber eşliğinde yaptıkları translar da dikkat çekicidir. Bunlardan biriside Ağustos-1982 tarihinde Aladağlara yapılan transtır. Bu faaliyette o yörelere ait tarihi eserler, halk sağlığı, bitki deseni, ekonomik ve sosyal yapılar üzerine incelemeler yapılıyordu.
1983 yılına gelindiğinde TDF den eğitim alan arkadaşlarımız, TDF kamplarında yardımcı eğitmenlik yapıyordu. Bu inanılmaz gelişmeler İzmir i Bütün Dağcılık Camiasında yıldız yapmıştı.
1983 yılında TDF nin resmi olarak yaptığı ilk yurtdışı faaliyete İzmir den Ergun Kuyumcu ve Rıdvan Karpuz seçildi. Bu faaliyette Bulgaristan’ın Rila Dağları’nda çeşitli kaya tırmanışları yapıldı. Bulgaristan’dan döndükten bir hafta sonra da Ergun Kuyumcu tek başına İran’a gitti ve daha önce İzmir’de tanıştığı İranlı dağcılarla Demavent, Elemkuh, ve Sabalan dağlarına tırmandı. Bu İran dağlarına yapılan ilk Türk tırmanışları oldu.
Bir yıl sonra 1984 te, İDA dan Ergun Kuyumcu ve Orhan Ayalp ile tekrar o dağlara gidildi ve tırmanışların hepsi bu kez İranlı dağcılar olmadan gerçekleştirildi. O yıllarda bütün önemli dağlarımızın yaz tırmanışları ve bazılarının kış tırmanışları İzmir’li dağcılar tarafından gerçekleştirildi. Bunlardan bazıları Erciyes, Ağrı, Aladağların önemli bütün dorukları, Cilo dağları, Kaçkarlar, Süphan, Nemrut dağlarıdır. 1984 yılında İzmir den üç kişi Muş bölgesine eğitim vermeye bile gönderildi.
Artık şartlar oluştuğundan kulüpleşme eğilimi arttı. Adnan Kayatepe’nin özverili çalışmaları sonucu kulübümüzün kuruluş çalışmalarına başlandı. Kulüp adı İDAK olarak düşünüldü. Yani İzmir Dağcılık Kulübü. Fakat o zamanki şartnamede İhtisas kulübü olma zorunluluğu vardı ve spor kulüplerinin en az 5 branşta faaliyet göstermesi gerekiyordu. Bu yüzden Kulübümüzün adı İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü, İDADİK olarak 6 Mayıs 1986’ da tescil edilerek, daha önceki faaliyetlerin tamamı resmi bir statüye kavuşturuldu ve kulüp unvanını aldı.
Kurucu üyelerimiz şu kişilerden oluşmaktaydı:
Adnan Kayatepe Makina Mühendisi
Mesut Durdu Telsiz Operatörü
A.Orhan Mutlu Avukat
A.Macit Yalman Avukat
A.Yılmaz Özsoy Tüccar
A.Kemal Baysak Sanayici
Abdullah Baysak Makine Mühendisi
Çetin Dayıoğlu Mimar
Erkuter Leblebici Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi
Emin Ergen Doktor
Sedef Avcı Jeoloji Mühendisi
Perviz Erince Memur
Zekai Tezcanlı Telsiz Operatörü
Ayfer Aksüyek Muhasebeci
Yekta Ünsal Veteriner Hekim
Serhat Demirsoy Bilgisayar Operatörü
Orhan Ayalp Gazeteci
Kurulduktan üç ay sonra Parmakkaya’nın ilk Türk tırmanışını yapması, Küçük ve Büyük Demirkazık’ın ilk tırmanılan rotalarının bulunması ve çok kısa bir sürede Türkiye’nin en büyük ve en aktif kulübü olması bir tesadüf değil, öncesindeki o çok yoğun çalışmaların ürünüdür.
Kulübümüzün Kurucu başkanı Adnan Kayatepe 18 Ocak 1948 tarihinde İzmir’de dünyaya gelmiş, İlk, orta ve Lise eğitimini İzmir’de tamamlamıştır. 1969 Yılında ODTÜ İnşaat Mühendisliği’ne girmiş, dönemin olumsuz koşulları nedeniyle okulu yarım bırakmış; 1973 yılında E.Ü. Makine Mühendisliği bölümüne girmiş ve 1978 yılında mezun olmuştur. 1980 yılında Yedek Subay olarak askerlik hizmetini bitirmiştir. Bu tarihten itibaren en büyük tutkusu olan doğa ile daha profesyonelce ilgilenmeye başlamıştır.
Kemeraltı ‘ndaki küçük bürosu, mühendislik dokümanlarından çok, dağcılık dokümanlarıyla doluydu ve ofisi İzmirli dağcı ve doğa tutkunlarının buluşma yeri haline gelmişti.
1982 yılında İzmir Bölgesi Dağcılık Ajanlığı görevine seçilmiş, 4 yıl boyunca bu görevi sürdürmüştür.
1986 Yılında 16 arkadaşı ile birlikte büyük çabalar sonucu İzmir’in ve Türkiye’nin ilk dağcılık ihtisas kulübü olan İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübünü, İDADİK’imizi kurmuştur. Bir dönem yaptığı kulüp başkanlığından Eşi Marta Jean’la Almanya’ da yaşamaya başladığından ayrılmış, ancak İDADİK le sürekli temas halinde olmuş, Kulübün ve üyelerin malzeme ihtiyaçlarını temin etmiş, her yaz gelişinde bu malzemeleri getirmek için karayolunu tercih etmiştir. Yine bir karayolu seyahatinde 11.09.1990 tarihinde Keşan yakınlarında geçirdiği bir trafik kazasında yaşamını kaybetmiştir. Kendisini şükranla anıyoruz.
TDF tarafından 1992 yılında Antalya Tunç Dağının 2619 m.’lik zirvesine Kayatepe Zirvesi adı verilmiştir. İDADİK 2008 yılında bu tepeye tabelasını dikmiş, her yıl faaliyet programına alarak zirve etkinliğini ailesinin ve diğer kulüplerimizin katılımlarıyla gerçekleştirmektedir.